De rode vlaggen bij intuïtief eten

23 apr 2024

Wil je stoppen met diëten? Dan is de kans groot dat je op een gegeven moment bij intuïtief eten uitkomt. Terecht, want het heeft al veel mensen geholpen om weer een neutrale relatie met eten op te bouwen. Ook voor heel wat dikke mensen is het een redding uit de dieetcultuur.

Je vindt enorm veel informatie over intuïtief eten, inclusief op sociale media. Maar daar is dikwijls geen plaats voor nuance en verdieping. In het beste geval krijg je dan enkele basisprincipes mee van intuïtief eten, maar in het slechtste geval word je misleid.

Daarom maken we hier een lijstje met dingen die intuïtief eten absoluut niet zijn. Als je iemand het tegendeel hoort beweren, dan zouden de alarmbellen in je hoofd onmiddellijk moeten beginnen te rinkelen!

1- Het is geen dieet

Intuïtief eten wordt soms voorgesteld als een manier om af te vallen: “Als je je relatie met eten verbetert, dan val je vanzelf af.” Of iets van die aard. Het idee is dat je ‘verkeerd’ eet door je emoties of een trauma, en dat je zonder moeite gewicht verliest wanneer je die ballast loslaat.

Maar intuïtief eten dient niet om mee af te vallen. Het is net volledig het tegenovergestelde, want gewicht staat helemaal los van intuïtief eten.

Intuïtief eten dient om alle regeltjes en restricties rond eten los te laten. Eten heeft dan geen morele waarde meer, waardoor je zonder stress en vooroordelen kan eten zoals dat het beste bij jou past. Je gewicht proberen te controleren, op welke manier dan ook, heeft daar niks mee te maken.

2- Het is geen wondermiddel

Omdat intuïtief eten al zoveel mensen geholpen heeft, wordt er heel lovend over gesproken. En hoewel het inderdaad een positieve impact kan hebben op bepaalde aspecten van je leven, is het geen wondermiddel dat al je problemen gaat oplossen.

Intuïtief eten zorgt er niet voor dat je diabetes verdwijnt, dat je een positief lichaamsbeeld ontwikkelt, of dat je eetstoornis opgelost wordt. Het kan er voor sommige mensen wel bij helpen, maar het is geen vervanging voor medische of andere zorg.

Dat klinkt misschien heel logisch, maar je kan al snel overtuigd geraken van de ‘magische krachten’ van intuïtief eten als je er alleen maar geweldige dingen over hoort.

3- Het is geen snelle oplossing

Intuïtief eten is niet iets wat je op 1-2-3 doet of ‘even tussendoor’ leert. Het lijkt misschien wel gemakkelijk en verleidelijk om te eten wat je wilt wanneer je wilt, maar in de praktijk komt er veel meer bij kijken dan enkel dat.

Als je een leven lang van diëten achter de rug hebt, is intuïtief eten meestal een proces van jaren. En dan nog is er geen duidelijke eindbestemming, want je leeft nog altijd in een vetfobische maatschappij waar je continu moet vechten tegen boodschappen uit de dieetcultuur. Intuïtief eten helpt je wel om tegen die boodschappen in te gaan, maar het blijft een uitdaging.

Bovendien heeft je lichaam op verschillende momenten in je leven andere dingen nodig. Je noden en wensen zien er heel anders uit wanneer je 60 bent dan toen je 20 was. Je bent continu in beweging en in ontwikkeling, ook wat eten betreft.

4- Het is geen ‘one size fits all’

Wat voor de ene persoon werkt, is daarom niet geschikt voor iemand anders. Dat geldt voor bijna alles en intuïtief eten is geen uitzondering. We zijn allemaal individuen met unieke lichamen en levens.

Hoe eten het beste in je leven past, hangt af van verschillende factoren. Iemand die single is, heeft andere uitdagingen dan een gezin van vijf. Of wat als je geen hongersignalen krijgt? Als je allergisch bent voor iets? Als je diabetes hebt? Die situaties vragen allemaal om hun eigen aanpak.

Intuïtief eten ziet er dus voor iedereen anders uit. Je kan het niet in één vorm gieten die voor iedereen werkt. Dat hoeft gelukkig ook niet, want met intuïtief eten kan je je eigen weg gaan en ontdekken wat het beste is voor jou.

Ook voor ons is intuïtief eten een redding geweest en als jij uit de dieetcultuur wilt stappen, ga je er waarschijnlijk ook heel wat aan hebben. Je vindt online heel wat informatie over intuïtief eten, maar let daarbij zeker op onze rode vlaggen, zodat je niet teleurgesteld geraakt als je ermee aan de slag gaat.

Andere blogartikelen

Mag je iemand zomaar dik noemen?

Mag je iemand zomaar dik noemen?

Voor ons is het woord 'dik' een neutrale term. Er hangen geen vooroordelen aan vast en het is een gewone beschrijving van bepaalde lichaamsvormen. We gebruiken het woord overal in onze teksten en gesprekken, omdat we het ook in de rest van de maatschappij willen...

Lees meer
Hygiëne voor dikke mensen: tips en tricks

Hygiëne voor dikke mensen: tips en tricks

Het is niet altijd gemakkelijk om dik te zijn. Niet alleen door onze vetfobische maatschappij, maar ook omdat een dik lichaam nu eenmaal bepaalde uitdagingen met zich meebrengt. Bijvoorbeeld wanneer je onder de douche je buikplooi wilt wassen of je intieme zone wilt...

Lees meer
3 fouten die dieetonderzoeken bijna altijd maken

3 fouten die dieetonderzoeken bijna altijd maken

"Diëten werkt wél!", horen we mensen dikwijls roepen terwijl ze linkjes droppen naar verschillende onderzoeken. En ja, er zijn heel wat studies die beweren dat het ene of andere dieet succesvol is en dat alle deelnemers heel wat gewicht verloren zijn. Maar er is...

Lees meer