Hoe vraag je naar een verlengstuk voor de gordel op een vliegtuig?
Vliegtuigen zijn niet gemaakt met lange of dikke mensen in gedachten. Weinig beenruimte en smalle stoelen maken een reis soms erg oncomfortabel. En dan heb je ook nog eens de veiligheidsgordels. Die kunnen verschillen afhankelijk van de maatschappij en het vliegtuig waarmee je vliegt, en soms zelfs per rij in hetzelfde vliegtuig.
Dikke mensen krijgen daardoor hun gordel niet altijd toe (of maar heel nipt) en moeten een verlengstuk vragen om veilig en comfortabel te kunnen vliegen. Niet iedereen vindt dat gemakkelijk om te doen en daarom zetten we hier enkele tips op een rij.
Kan ik vliegen zonder gordel of met mijn eigen verlengstuk?
De gordels op een vliegtuig dienen om mensen veilig te houden tijdens de vlucht. Probeer dan ook niet om te verbergen dat je gordel niet past. Hoe moeilijk je het misschien ook vindt om naar een verlengstuk te vragen, dit gaat om jouw veiligheid en die moet altijd op de eerste plaats staan.
Het is daarom ook niet aangeraden om je eigen verlengstuk te kopen. Dat lijkt gemakkelijker, maar niet alle vliegmaatschappijen laten het toe om je eigen verlengstuk voor de gordel te gebruiken. Als je er toch per se zelf eentje wilt kopen, doe dan heel grondig onderzoek, want nogmaals: dit gaat over jouw veiligheid.
Denk er daarnaast ook aan dat je meestal niet aan een nooduitgang mag zitten als je een verlengstuk nodig hebt.
Wanneer en hoe vraag ik naar een verlengstuk?
Je kan op verschillende momenten vragen naar een verlengstuk voor een gordel:
Wanneer je op het vliegtuig stapt
Als je een verlengstuk vraagt aan de assistent die je begroet wanneer je op het vliegtuig stapt, krijg je dat dikwijls onmiddellijk mee. Soms lukt dat niet en vragen ze naar je stoelnummer, zodat ze het later kunnen brengen.
Wanneer je aan je stoel bent of op je stoel zit
Meestal staan er verschillende assistenten in het gangpad wanneer iedereen hun plaats aan het zoeken is. Als je niemand ziet, kan je alvast op je stoel gaan zitten en de aandacht van een assistent trekken als je die voorbij ziet komen. Je kan dat ook doen door op de knop met het belletje te drukken boven je stoel.
Tijdens de controleronde
Als het echt niet lukt om iemand te pakken te krijgen, dan kan je het nog altijd vragen wanneer de assistenten hun controleronde doen voor het opstijgen. Ze komen dan langs om o.a. te kijken of alle tafeltjes toegeklapt zijn en ook op dat moment kan je vragen of je een verlengstuk voor de gordel kan krijgen.
Wanneer je het ook vraagt, je doet dit het best zo direct mogelijk zonder extra uitleg te geven: “Goeiemorgen! Is het mogelijk om een verlengstuk voor de gordel te krijgen alstublieft?” Dit is voor assistenten echt geen rare vraag. Zij horen dit continu en weten hoe ze met deze situatie moeten omgaan.
Wat als iemand een opmerking maakt?
Wanneer je een verlengstuk voor een gordel vraagt op het vliegtuig gaat dat meestal zonder problemen of opmerkingen. Als een assistent of medepassagier toch een opmerking geeft en je een beetje in paniek slaat, haal dan een paar keer diep adem en blijf tegen jezelf herhalen ‘ik heb het recht om veilig en comfortabel te vliegen’.
Zorg er ook voor dat je iets hebt om je mee af te leiden op de vlucht. Download bijvoorbeeld wat muziek, films of podcasts, of neem een boek mee of een kruiswoordraadsel. Als er dan toch iets gebeurt waardoor je gespannen geraakt, dan kan je op deze manier proberen weer te kalmeren.
En denk eraan …
Je hoeft je niet te schamen om een verlengstuk te vragen. Het kan ongemakkelijk voelen, zeker als je het niet gewend bent, maar jouw lichaam is niet iets waarvoor je je moet schamen. Jij moet je lichaam dan ook niet veranderen om in een vliegtuigstoel te passen. Jij betaalt even goed voor een ticket, dus er moet gezorgd worden dat jij veilig en comfortabel kan vliegen. Dat is de verantwoordelijkheid van de vliegmaatschappij, niet die van jou.
Andere blogartikelen
Is de fat tax terecht?
Dikke mensen moeten meer betalen voor bepaalde dingen dan niet-dikke mensen. Denk aan kleren, een schuldsaldoverzekering en meubels met een hoge gewichtslimiet. Het zijn verborgen kosten die ons aangerekend worden en dat heet de fat tax. Veel mensen vinden dat...
Waarom ‘obesitas’ geen ziekte is
Volgens verschillende internationale organisaties is 'obesitas' een ziekte. De argumenten voor die beslissing vinden wij helemaal niet logisch en wij staan dus helemaal niet achter die classificatie. Om te beginnen omdat BMI niet gebruikt zou mogen worden. Maar ook al...
Mag je iemand zomaar dik noemen?
Voor ons is het woord 'dik' een neutrale term. Er hangen geen vooroordelen aan vast en het is een gewone beschrijving van bepaalde lichaamsvormen. We gebruiken het woord overal in onze teksten en gesprekken, omdat we het ook in de rest van de maatschappij willen...