Hygiëne voor dikke mensen: tips en tricks
Het is niet altijd gemakkelijk om dik te zijn. Niet alleen door onze vetfobische maatschappij, maar ook omdat een dik lichaam nu eenmaal bepaalde uitdagingen met zich meebrengt. Bijvoorbeeld wanneer je onder de douche je buikplooi wilt wassen of je intieme zone wilt scheren.
Er wordt zo weinig gepraat over hygiëne specifiek voor dikke mensen, dat het soms voelt alsof jij de enige bent die met vragen zit. Dat is helemaal niet zo en daarom geven wij enkele tips die je kunnen helpen om je helemaal fris te voelen.
Denk er wel aan dat wij geen medische professionals zijn, dus als je bepaalde zalfjes en crèmes wilt gebruiken, kan je dat het beste bespreken met je dokter en/of een andere zorgverlener.
WASSEN
Een afneembare douchekop is het handigst als je dik bent. Op die manier geraak je overal goed aan, bijvoorbeeld onder je buik en in andere huidplooien.
Om jezelf volledig in te zepen, kan je een badborstel met een lange steel gebruiken. Daarmee geraak je op je rug en hoef je je niet te bukken om je benen te wassen.
Vind je het ook moeilijk om je voeten te wassen? Dan kan je een voetscrubber gebruiken. Die plak je met zuignappen in het bad of in de douche en dan hoef je alleen je voeten erover te wrijven.
Soms wordt antibacteriële zeep aangeraden om je huidplooien mee te wassen, maar hierover zijn de meningen verdeeld. Ga dus niet zomaar met eender welk product aan de slag en vraag advies aan je dokter en/of apotheker.
DROGEN
Zorg ervoor dat je na het wassen volledig droog bent. Inclusief al je huidplooien, je lies en tussen je tenen. Het kan daarbij helpen om op het bed te gaan liggen, zodat je bijvoorbeeld je buik kan opheffen en beter aan je buikplooi geraakt.
Een haardroger op de koude stand kan helpen om je huidplooien extra droog te krijgen.
Als je gezweet hebt, kan je ook doorheen de dag even een propere handdoek gebruiken om onder je buik, onder je borsten of in je lies te wrijven, zodat alles goed droog blijft.
ZWETEN
Onze eigen Marianne is helemaal overtuigd van de deodorant van Wild die beschermt tegen zweet.
Een uitvouwbare handwaaier is altijd handig om in je tas te steken, zodat je jezelf kan verkoelen op momenten dat je het nodig hebt.
Een handventilator geeft je diezelfde verkoeling met minder inspanning 😉
Er bestaan ook katoenen tummy liners. Dat zijn stroken stof van katoen die je in je huidplooi draagt en daardoor het zweet opnemen, zodat je buikplooi droog blijft. We hebben het wel nog maar alleen in de VS gevonden.
Sommige mensen gebruiken talkpoeder na het douchen (en nadat je je afgedroogd hebt). Daarmee blijft je huid droog en is er minder kans op smetten.
Katoenen ondergoed helpt het beste om zweet gemakkelijker op te nemen. En nog een handige tip: als je onderbroek niet volledig je buik bedekt, draag ‘m dan achterstevoren. Dat helpt meestal om alles goed te bedekken en ook daarmee kan je smetplekken voorkomen.
Steek een klein handdoekje of vochtige doekjes in je tas, zodat je je op elk moment kan verfrissen.
SMETPLEKKEN
Ook al verzorg je jezelf goed, het kan altijd gebeuren dat je smetplekken krijgt. Op plaatsen waar je huid tegen elkaar schuurt (onder je borsten of buik bijvoorbeeld) geraakt je huid dan geïrriteerd. Op dat moment moet je extra verzorging toepassen:
1. Was je huid zonder zeep.
2. Droog de huid in je huidplooi goed af door met een propere handdoek te deppen (niet wrijven).
3. Gebruik een verzorgende zalf. Dikwijls wordt hiervoor zinkzalf aangeraden, maar ook een gewone crème zoals Nivea kan al helpen.
4. Leg eventueel gaas over je smetplekken en vervang ze regelmatig.
ONTHARING
Scheren is een gemakkelijke optie, hoewel het soms moeilijk is om op bepaalde plekken te geraken. Je intieme zone zie je bijvoorbeeld niet goed met een buik in de weg. In dat geval kan je het ‘op de tast’ doen (gewoon een beetje voelen) of een spiegel gebruiken.
Een andere optie is waxen. Veel dikke mensen durven dat niet, maar je hoeft je echt niet te schamen voor je lichaam als je dit wilt laten doen. De meeste salons hebben tafels met een hoge gewichtslimiet, maar als je twijfelt kan je daarvoor altijd op voorhand bellen. En de medewerkers zien dag in dag uit allerlei soorten lichamen, they don’t care!
Denk er verder ook aan dat niet ontharen altijd een optie is. Dat is niet minder hygiënisch als je jezelf voldoende wast en verzorgt.
Andere blogartikelen
Is de fat tax terecht?
Dikke mensen moeten meer betalen voor bepaalde dingen dan niet-dikke mensen. Denk aan kleren, een schuldsaldoverzekering en meubels met een hoge gewichtslimiet. Het zijn verborgen kosten die ons aangerekend worden en dat heet de fat tax. Veel mensen vinden dat...
Waarom ‘obesitas’ geen ziekte is
Volgens verschillende internationale organisaties is 'obesitas' een ziekte. De argumenten voor die beslissing vinden wij helemaal niet logisch en wij staan dus helemaal niet achter die classificatie. Om te beginnen omdat BMI niet gebruikt zou mogen worden. Maar ook al...
Mag je iemand zomaar dik noemen?
Voor ons is het woord 'dik' een neutrale term. Er hangen geen vooroordelen aan vast en het is een gewone beschrijving van bepaalde lichaamsvormen. We gebruiken het woord overal in onze teksten en gesprekken, omdat we het ook in de rest van de maatschappij willen...