Hygiëne voor dikke mensen: tips en tricks

12 mrt 2024

Het is niet altijd gemakkelijk om dik te zijn. Niet alleen door onze vetfobische maatschappij, maar ook omdat een dik lichaam nu eenmaal bepaalde uitdagingen met zich meebrengt. Bijvoorbeeld wanneer je onder de douche je buikplooi wilt wassen of je intieme zone wilt scheren.

Er wordt zo weinig gepraat over hygiëne specifiek voor dikke mensen, dat het soms voelt alsof jij de enige bent die met vragen zit. Dat is helemaal niet zo en daarom geven wij enkele tips die je kunnen helpen om je helemaal fris te voelen.

Denk er wel aan dat wij geen medische professionals zijn, dus als je bepaalde zalfjes en crèmes wilt gebruiken, kan je dat het beste bespreken met je dokter en/of een andere zorgverlener.

WASSEN

Er stroomt water uit een douchekop die aan een stang vasthangt

Een afneembare douchekop is het handigst als je dik bent. Op die manier geraak je overal goed aan, bijvoorbeeld onder je buik en in andere huidplooien.

 

Een aantal borstels met een lange steel in verschillende kleuren, liggen naast elkaar op een witte tafel

Om jezelf volledig in te zepen, kan je een badborstel met een lange steel gebruiken. Daarmee geraak je op je rug en hoef je je niet te bukken om je benen te wassen.

 

Een voet in een soort blauwe pantoffel met borstels op de zool en schuim rond de voet

Vind je het ook moeilijk om je voeten te wassen? Dan kan je een voetscrubber gebruiken. Die plak je met zuignappen in het bad of in de douche en dan hoef je alleen je voeten erover te wrijven.

 

Een blok zeep in een houten kistje met water errond

Soms wordt antibacteriële zeep aangeraden om je huidplooien mee te wassen, maar hierover zijn de meningen verdeeld. Ga dus niet zomaar met eender welk product aan de slag en vraag advies aan je dokter en/of apotheker.

 

DROGEN

Op een houten rekje in een badkamer liggen drie beige handdoeken naast elkaar

Zorg ervoor dat je na het wassen volledig droog bent. Inclusief al je huidplooien, je lies en tussen je tenen. Het kan daarbij helpen om op het bed te gaan liggen, zodat je bijvoorbeeld je buik kan opheffen en beter aan je buikplooi geraakt.

 

Een zwarte haardroger op een lichte houten vloer

Een haardroger op de koude stand kan helpen om je huidplooien extra droog te krijgen.

 

Drie handdoeken in verschillende kleuren liggen op elkaar op een witte tafel

Als je gezweet hebt, kan je ook doorheen de dag even een propere handdoek gebruiken om onder je buik, onder je borsten of in je lies te wrijven, zodat alles goed droog blijft.

 

ZWETEN

Een deodorant-stick ligt op een houten tafel

Onze eigen Marianne is helemaal overtuigd van de deodorant van Wild die beschermt tegen zweet.

 

Een uitgevouwen Spaanse waaier ligt op een rode tafel

Een uitvouwbare handwaaier is altijd handig om in je tas te steken, zodat je jezelf kan verkoelen op momenten dat je het nodig hebt.

 

Een groene miniventilator

Een handventilator geeft je diezelfde verkoeling met minder inspanning 😉

 

Drie gebogen stukken stof in het wit, beige en zwart

Er bestaan ook katoenen tummy liners. Dat zijn stroken stof van katoen die je in je huidplooi draagt en daardoor het zweet opnemen, zodat je buikplooi droog blijft. We hebben het wel nog maar alleen in de VS gevonden.

 

Een wit busje met een roze dop ligt op z'n kant met wit talkpoeder eronder

Sommige mensen gebruiken talkpoeder na het douchen (en nadat je je afgedroogd hebt). Daarmee blijft je huid droog en is er minder kans op smetten.

 

Een lichte onderbroek met drie plukjes katoen

Katoenen ondergoed helpt het beste om zweet gemakkelijker op te nemen. En nog een handige tip: als je onderbroek niet volledig je buik bedekt, draag ‘m dan achterstevoren. Dat helpt meestal om alles goed te bedekken en ook daarmee kan je smetplekken voorkomen.

 

Een pakje vochtige doekjes waarvan het dekseltje geopend is

Steek een klein handdoekje of vochtige doekjes in je tas, zodat je je op elk moment kan verfrissen.

 

SMETPLEKKEN

Ook al verzorg je jezelf goed, het kan altijd gebeuren dat je smetplekken krijgt. Op plaatsen waar je huid tegen elkaar schuurt (onder je borsten of buik bijvoorbeeld) geraakt je huid dan geïrriteerd. Op dat moment moet je extra verzorging toepassen:

Water dat naar boven splasht

1. Was je huid zonder zeep.

 

Drie kleine witte handdoekjes die opgerold op elkaar liggen in een pyramidevorm

2. Droog de huid in je huidplooi goed af door met een propere handdoek te deppen (niet wrijven).

 

Een potje met witte crème staat op een rond houten dienblad

3. Gebruik een verzorgende zalf. Dikwijls wordt hiervoor zinkzalf aangeraden, maar ook een gewone crème zoals Nivea kan al helpen.

 

Twee vierkante stukjes gaas liggen naast elkaar op een blauwe achtergrond

4. Leg eventueel gaas over je smetplekken en vervang ze regelmatig.

 

ONTHARING

Twee wegwerpscheermesjes liggen gekruist over elkaar

Scheren is een gemakkelijke optie, hoewel het soms moeilijk is om op bepaalde plekken te geraken. Je intieme zone zie je bijvoorbeeld niet goed met een buik in de weg. In dat geval kan je het ‘op de tast’ doen (gewoon een beetje voelen) of een spiegel gebruiken.

 

Een houten spatel met een honingachtige vloeistof erop

Een andere optie is waxen. Veel dikke mensen durven dat niet, maar je hoeft je echt niet te schamen voor je lichaam als je dit wilt laten doen. De meeste salons hebben tafels met een hoge gewichtslimiet, maar als je twijfelt kan je daarvoor altijd op voorhand bellen. En de medewerkers zien dag in dag uit allerlei soorten lichamen, they don’t care!

 

Denk er verder ook aan dat niet ontharen altijd een optie is. Dat is niet minder hygiënisch als je jezelf voldoende wast en verzorgt.

 

Andere blogartikelen

De rode vlaggen bij intuïtief eten

De rode vlaggen bij intuïtief eten

Wil je stoppen met diëten? Dan is de kans groot dat je op een gegeven moment bij intuïtief eten uitkomt. Terecht, want het heeft al veel mensen geholpen om weer een neutrale relatie met eten op te bouwen. Ook voor heel wat dikke mensen is het een redding uit de...

Lees meer
3 fouten die dieetonderzoeken bijna altijd maken

3 fouten die dieetonderzoeken bijna altijd maken

"Diëten werkt wél!", horen we mensen dikwijls roepen terwijl ze linkjes droppen naar verschillende onderzoeken. En ja, er zijn heel wat studies die beweren dat het ene of andere dieet succesvol is en dat alle deelnemers heel wat gewicht verloren zijn. Maar er is...

Lees meer
Van sporten naar bewegen

Van sporten naar bewegen

Op onze Instagram-account vroegen we laatst waar mensen aan dachten bij de woorden ‘sporten’ en ‘bewegen’. Er kwamen dingen naar voren zoals ‘ontstressen’ en ‘sterker worden’, maar de meerderheid van de reacties was toch iets minder positief: verplichting, opoffering,...

Lees meer