Je lichaam doneren aan de wetenschap: ook als je dik bent?

In België kan je terecht bij de universitaire ziekenhuizen als je je lichaam na je overlijden aan de wetenschap wilt schenken.
Er zijn verschillende redenen waarom een lichaam geweigerd kan worden, bijvoorbeeld wanneer je in het buitenland overleden bent of als er een autopsie op je lichaam is uitgevoerd. De meeste instellingen sommen een aantal redenen op en zeggen dan “dit zijn de meest voorkomende redenen waarom een lichaam niet geaccepteerd wordt.”
Maar twee ziekenhuizen vermelden specifiek dat “bij extreme zwaarlijvigheid” en “ernstige obesitas” lichamen geweigerd kunnen worden. En als zij het vermelden is het goed mogelijk dat de andere ziekenhuizen hier ook een richtlijn voor hebben.
Nu, waarom worden dikke lichamen soms geweigerd? Daar vinden we weinig informatie over terug. Op één website vinden we deze uitleg: “De anatomie van de inwendige organen is in dergelijke gevallen niet goed meer te bestuderen, daarnaast kan ernstige obesitas problemen opleveren voor de conservering en opslag van het lichaam.”
Het lijkt er dus niet op dat je lichaam overal automatisch geweigerd wordt als je dik bent, maar je moet het zeker op voorhand navragen, want het is ook niet vanzelfsprekend dat het wél aanvaard wordt.
Andere blogartikelen
Mogen dokters het nog over gewicht hebben met hun dikke patiënten?
De ervaringen die dikke patiënten hebben in de gezondheidszorg blijft een thema dat veel losmaakt bij mensen. Er komen altijd verhalen binnen als we het hierover hebben en de meeste daarvan zijn negatief. Veel dikke mensen durven daarom niet meer naar een zorgverlener...
Online shopadresjes voor maat 56 en hoger
Als je een grote maat hebt, is shoppen voor kleding vaak lastig. Er zijn weinig winkels waar je terecht kan, dus je moet al online gaan, en ook daar is de keuze dikwijls kleiner. Tegenwoordig zijn er gelukkig wel leuke merken voor grotere maten, maar daar stopt het...
Hoe vraag je naar een verlengstuk voor de gordel op een vliegtuig?
Vliegtuigen zijn niet gemaakt met lange of dikke mensen in gedachten. Weinig beenruimte en smalle stoelen maken een reis soms erg oncomfortabel. En dan heb je ook nog eens de veiligheidsgordels. Die kunnen verschillen afhankelijk van de maatschappij en het vliegtuig...