Je lichaam doneren aan de wetenschap: ook als je dik bent?
In België kan je terecht bij de universitaire ziekenhuizen als je je lichaam na je overlijden aan de wetenschap wilt schenken.
Er zijn verschillende redenen waarom een lichaam geweigerd kan worden, bijvoorbeeld wanneer je in het buitenland overleden bent of als er een autopsie op je lichaam is uitgevoerd. De meeste instellingen sommen een aantal redenen op en zeggen dan “dit zijn de meest voorkomende redenen waarom een lichaam niet geaccepteerd wordt.”
Maar twee ziekenhuizen vermelden specifiek dat “bij extreme zwaarlijvigheid” en “ernstige obesitas” lichamen geweigerd kunnen worden. En als zij het vermelden is het goed mogelijk dat de andere ziekenhuizen hier ook een richtlijn voor hebben.
Nu, waarom worden dikke lichamen soms geweigerd? Daar vinden we weinig informatie over terug. Op één website vinden we deze uitleg: “De anatomie van de inwendige organen is in dergelijke gevallen niet goed meer te bestuderen, daarnaast kan ernstige obesitas problemen opleveren voor de conservering en opslag van het lichaam.”
Het lijkt er dus niet op dat je lichaam overal automatisch geweigerd wordt als je dik bent, maar je moet het zeker op voorhand navragen, want het is ook niet vanzelfsprekend dat het wél aanvaard wordt.
Andere blogartikelen
Waarom de woorden ‘overgewicht’ en ‘obesitas’ problematisch zijn
Voor ons hangen er geen vooroordelen meer vast aan het woord 'dik'. Wij gebruiken het daarom overal: op onze website, sociale media en in presentaties die we geven. Wij pleiten er ook voor dat andere mensen 'dik' gebruiken, bijvoorbeeld in de media. Hoe vaker het...
3 zinnetjes om te onthouden voor je volgende doktersbezoek
Het is niet gemakkelijk om naar de dokter te gaan als je dik bent. Velen van ons hebben slechte ervaringen in de gezondheidszorg en zien daarom op tegen elke afspraak met een zorgverlener. Vooral bij nieuwe dokters, want gaan ze wel verder kijken dan mijn gewicht? Een...
Is de fat tax terecht?
Dikke mensen moeten meer betalen voor bepaalde dingen dan niet-dikke mensen. Denk aan kleren, een schuldsaldoverzekering en meubels met een hoge gewichtslimiet. Het zijn verborgen kosten die ons aangerekend worden en dat heet de fat tax. Veel mensen vinden dat...