Je lichaam doneren aan de wetenschap: ook als je dik bent?

20 mrt 2023

In België kan je terecht bij de universitaire ziekenhuizen als je je lichaam na je overlijden aan de wetenschap wilt schenken.

Er zijn verschillende redenen waarom een lichaam geweigerd kan worden, bijvoorbeeld wanneer je in het buitenland overleden bent of als er een autopsie op je lichaam is uitgevoerd. De meeste instellingen sommen een aantal redenen op en zeggen dan “dit zijn de meest voorkomende redenen waarom een lichaam niet geaccepteerd wordt.”

Maar twee ziekenhuizen vermelden specifiek dat “bij extreme zwaarlijvigheid” en “ernstige obesitas” lichamen geweigerd kunnen worden. En als zij het vermelden is het goed mogelijk dat de andere ziekenhuizen hier ook een richtlijn voor hebben.

Nu, waarom worden dikke lichamen soms geweigerd? Daar vinden we weinig informatie over terug. Op één website vinden we deze uitleg: “De anatomie van de inwendige organen is in dergelijke gevallen niet goed meer te bestuderen, daarnaast kan ernstige obesitas problemen opleveren voor de conservering en opslag van het lichaam.”

Het lijkt er dus niet op dat je lichaam overal automatisch geweigerd wordt als je dik bent, maar je moet het zeker op voorhand navragen, want het is ook niet vanzelfsprekend dat het wél aanvaard wordt.

Andere blogartikelen

De rode vlaggen bij intuïtief eten

De rode vlaggen bij intuïtief eten

Wil je stoppen met diëten? Dan is de kans groot dat je op een gegeven moment bij intuïtief eten uitkomt. Terecht, want het heeft al veel mensen geholpen om weer een neutrale relatie met eten op te bouwen. Ook voor heel wat dikke mensen is het een redding uit de...

Lees meer
Hygiëne voor dikke mensen: tips en tricks

Hygiëne voor dikke mensen: tips en tricks

Het is niet altijd gemakkelijk om dik te zijn. Niet alleen door onze vetfobische maatschappij, maar ook omdat een dik lichaam nu eenmaal bepaalde uitdagingen met zich meebrengt. Bijvoorbeeld wanneer je onder de douche je buikplooi wilt wassen of je intieme zone wilt...

Lees meer
3 fouten die dieetonderzoeken bijna altijd maken

3 fouten die dieetonderzoeken bijna altijd maken

"Diëten werkt wél!", horen we mensen dikwijls roepen terwijl ze linkjes droppen naar verschillende onderzoeken. En ja, er zijn heel wat studies die beweren dat het ene of andere dieet succesvol is en dat alle deelnemers heel wat gewicht verloren zijn. Maar er is...

Lees meer