No Diet Day 2023: onze verhalen

Elk jaar op 6 mei is het No Diet Day, een dag waarop diëten niet bij het leven hoort en onze dieetcultuur in vraag gesteld wordt. Bij Dik Voor Mekaar staan we daar natuurlijk helemaal achter, want wij willen dat elke dag No Diet Day is. Maar net zoals zoveel mensen hebben ook wij een hele dieetgeschiedenis achter de rug en hebben we moeten leren om te stoppen met diëten. In dit blogartikel vertellen we onze verhalen …

Kelly
Ik ben heel mijn leven dik geweest en heb verschillende diëten uigeprobeerd. Ik heb zelfs een gastric bypass gehad op mijn 19de. We zijn nu 20 jaar later en ik ben nog steeds dik.
Door de jaren heen heb ik geleerd om mijn lichaam te aanvaarden en graag te zien. Ik ben beginnen te beseffen dat dik zijn oke is, dat diëten niet werken, dat je goed in je vel voelen niet afhankelijk is van welke maat je hebt en dat er veel stigma is rond dik zijn.
Zo ben ik gegaan van mezelf aanvaarden naar body positive zijn, en van HAES ontdekken naar lichaamsbeeldcoach en dikactivist zijn. Een hele weg die vele jaren duurde, maar waar ik zo dankbaar voor ben nu.
Happy No Diet Day! En laat je kop niet zot maken … je bent perfect hoe je nu bent!
Veerle
Op een avond iets meer dan 10 jaar geleden zat ik op mijn laptop wat rond te klikken en kwam ik op een blogartikel terecht dat ging over jezelf en je lichaam aanvaarden. Ik weet niet meer welke blog dat was en hoe ik erop terechtgekomen ben (waarschijnlijk op zoek naar dieetinformatie, haha!), maar van daaruit klikte ik verder naar de blog Dances With Fat van Ragen Chastain. Die heb ik toen heel de avond zitten lezen, van a tot z.
Dat was het begin van mijn weg om te stoppen met diëten. Uiteraard lukte dat niet onmiddellijk die volgende ochtend, maar ik las vanaf toen steeds meer over Health At Every Size, over intuïtief eten en vooral ook over dikactivisme. En zo heb ik stilaan, met heel veel vallen en opstaan, geleerd om te stoppen met diëten en van elke dag een No Diet Day te maken.


Marianne
Ik was 4 toen ik voor de eerste keer op dieet gezet werd. Twintig jaar later keek ik terug op een leven van alle mogelijke diëten geprobeerd te hebben, een maagballon, ontelbare diëtistes, illegale dieetpillen, body dysmorphia, en twee ongediagnosticeerde eetstoornissen. Ik was doodmoe én nog steeds gewoon dik. Ik wou wanhopig beter in mijn vel zitten en van mezelf houden, maar moest nu toch aan mezelf toegeven dat diëten misschien niet de manier was om dat te bereiken… Integendeel.
Volgens Einstein is de definitie van waanzin: telkens hetzelfde doen en toch een andere uitkomst verwachten. Het was tijd om een nieuwe weg te vinden.
De afgelopen 10 jaar heb ik hard gewerkt aan een nieuwe, dieetvrije relatie met mezelf en m’n lijf. Eentje waarbij ik dieetcultuur en fatphobia afleer en probeer te leven volgens wat goed voelt en waar ik m’n lijf blij mee maak en ondersteun. Het is keihard werken, zeker in een wereld waarin een miljardenindustrie je elke dag zegt dat het geheim voor een blij leven slechts 1 dieet verwijderd is, maar al dat werk is het zo hard waard in ruil voor de rust in mijn hoofd en hoe goed ik in mijn vel zit.
Ik wou dat ik dit tegen 4-jarige Marianne had kunnen zeggen. Happy No Diet Day!
Andere blogartikelen
Wat ‘experts’ niet snappen over gewichtsstigma
Gewichtsstigma is een probleem in onze maatschappij. Wij strijden actief om dit te veranderen en ook ‘obesitasexperts’ willen dat stigma stoppen. Alleen zorgen de oplossingen van de ‘experts’ voor nog meer stigma, hoewel ze dat zelf niet zien. (Het is een lang...
Calorieën in, calorieën uit: niet zo simpel als het lijkt
Afvallen is een kwestie van meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Heel simpel, zo lijkt iedereen te weten. Maar dat is natuurlijk alleen maar de theorie. In de praktijk zit het allemaal wat anders in elkaar ...Eenvoudige wiskundeHet concept van calorieën in /...
Waarom de woorden ‘overgewicht’ en ‘obesitas’ problematisch zijn
Voor ons hangen er geen vooroordelen meer vast aan het woord 'dik'. Wij gebruiken het daarom overal: op onze website, sociale media en in presentaties die we geven. Wij pleiten er ook voor dat andere mensen 'dik' gebruiken, bijvoorbeeld in de media. Hoe vaker het...