Patiënt Dompi: onze bedenkingen

27 jun 2023

Vorige week was de laatste aflevering van de nieuwe documentairereeks ‘Patiënt Dompi’ te zien op GoPlay. Daarin volgden we Dominique Van Malder, een Vlaamse acteur, die een maagoperatie heeft laten uitvoeren. Volgens de aankondiging van het programma konden we “de emotionele weg die hij aflegt met alle twijfels, angsten en vragen” volgen.

Daarmee krijgen we weer maar eens een tv-serie te zien die dikke mensen afbeeldt als mensen die alleen maar problemen hebben met hun gewicht en dringend moeten afvallen ‘want gezondheid!’. 

Eenzijdige verhalen

En kijk, ook wij weten dat het in onze maatschappij moeilijk is om dik te zijn. We snappen dus dat het de realiteit is van veel dikke mensen en dat ze dit soort verhalen herkennen. En dat is helemaal prima.

Het probleem is dat dit soort verhalen de énige verhalen zijn die we te zien krijgen. Denk maar aan de programma’s ‘Da ’s dikke liefde’, ‘Albatros’ en zelfs ‘Durf te vragen’. Andere opties zijn er precies niet. Wij herinneren ons in ieder geval geen programma dat dikke mensen volgt terwijl ze bijvoorbeeld de tijd van hun leven hebben op vakantie. Of waarin we dikke mensen zien die absoluut niet bezig zijn met afvallen of hun lichaam. Dat zou nochtans verfrissende tv zijn, want ook die dikke mensen bestaan echt.

Het is ook de reden dat we zelf niet naar het programma kijken. We geven hiermee dus ook geen kritiek op de verdere inhoud en dit is al helemaal geen persoonlijke aanval op Dominique Van Malder. Uiteindelijk doet iedereen met hun lichaam wat ‘ie zelf wil, ook als het gaat om dingen waar wij helemaal niet achter staan.

Afvallen als oplossing

In de reviews lezen we dat ook de twijfels besproken worden over deze ingreep en ook dat zullen veel mensen herkennen. Maar uiteindelijk wordt er nog altijd voor de operatie gekozen, waardoor toch maar weer bevestigd wordt dat afvallen de beste oplossing is.

In de trailer zien we ook een arts die zegt: “Een attaque, met plotse dood als gevolg, dat kan, hè.” Waarmee de paniek rond de gezondheid van dikke mensen uitgebuit wordt om te verantwoorden waarom een gevaarlijke operatie gerechtvaardigd is.

Kelly heeft daar ook zelf ervaring mee, want zij heeft 20 jaar geleden een gastric bypass laten doen. Toen leek dat de magische oplossing om alles beter te maken, maar nu weet ze beter. Een maagoperatie is niet zonder risico’s: alcoholproblemen, vitaminetekorten, gewicht terug bijkomen, nog steeds dezelfde gezondheidsklachten als ervoor, … En daarbij gepaard krijg je dan de gevoelens van schaamte en gefaald te hebben.

Zelf verteert Kelly niet goed rauwe groenten en ook pasta is moeilijk om te eten, ze moet regelmatig overgeven waardoor haar tanden slechter geworden zijn, haar darmen maken lawaai tijdens het verteren, haar slokdarm sluit soms niet goed en ze heeft vitaminetekorten.

Wanneer er iemand voor een maagoperatie kiest, vindt zij dat heel pijnlijk. Zij weet namelijk dat het geen magische oplossing is. Dat je leven niet plots beter wordt en dat je niet per se gezond(er) gaat worden. Maar zo wordt het dikwijls wel voorgesteld.

Gelukkige dikke mensen

En nogmaals, we weten zelf ook heel goed dat dik zijn in onze maatschappij allesbehalve gemakkelijk is. En we snappen dat mensen ervoor kiezen om af te vallen, op welke manier dan ook en voor welke reden dan ook.

Het zou gewoon fijn zijn als dit niet de enige verhalen waren die we over dik zijn te zien kregen. Dat er ook getoond wordt dat dikke mensen een vol, gelukkig en waardevol leven kunnen leiden zonder dat ze daarvoor moeten afvallen. Dat zou nog eens tv zijn waar we graag naar zouden kijken!

Andere blogartikelen

3 zinnetjes om te onthouden voor je volgende doktersbezoek

3 zinnetjes om te onthouden voor je volgende doktersbezoek

Het is niet gemakkelijk om naar de dokter te gaan als je dik bent. Velen van ons hebben slechte ervaringen in de gezondheidszorg en zien daarom op tegen elke afspraak met een zorgverlener. Vooral bij nieuwe dokters, want gaan ze wel verder kijken dan mijn gewicht? Een...

Lees meer
Is de fat tax terecht?

Is de fat tax terecht?

Dikke mensen moeten meer betalen voor bepaalde dingen dan niet-dikke mensen. Denk aan kleren, een schuldsaldoverzekering en meubels met een hoge gewichtslimiet. Het zijn verborgen kosten die ons aangerekend worden en dat heet de fat tax. Veel mensen vinden dat...

Lees meer
Waarom ‘obesitas’ geen ziekte is

Waarom ‘obesitas’ geen ziekte is

Volgens verschillende internationale organisaties is 'obesitas' een ziekte. De argumenten voor die beslissing vinden wij helemaal niet logisch en wij staan dus helemaal niet achter die classificatie. Om te beginnen omdat BMI niet gebruikt zou mogen worden. Maar ook al...

Lees meer