Van sporten naar bewegen

Op onze Instagram-account vroegen we laatst waar mensen aan dachten bij de woorden ‘sporten’ en ‘bewegen’. Er kwamen dingen naar voren zoals ‘ontstressen’ en ‘sterker worden’, maar de meerderheid van de reacties was toch iets minder positief:
verplichting, opoffering, sociale druk, afvallen, angst, ongemakkelijk, vermoeiend, pijn, zweten, pfff, en pure horror.
Dat verbaast ons helemaal niks, want dikke mensen houden dikwijls niet van sporten, maar niet om de reden die veel mensen denken.
Negatieve associaties
We kennen allemaal het stereotype dat dikke mensen lui zijn en daarom niet sporten. Een groot vooroordeel natuurlijk, want er zijn genoeg dikke mensen die allerlei sporten doen, van zwemmen tot een marathon lopen, van surfen tot gewichtheffen, en van buikdansen tot yoga.
Een van de redenen waarom veel dikke mensen niet graag sporten, is omdat onze dieetcultuur ons plezier in sporten heeft verpest.
Voor de meeste dikke mensen was sporten vroeger iets wat moest. En voor veel mensen is dat nog altijd zo. Het diende om af te vallen, om ons lichaam te veranderen, of om onszelf te straffen omdat we te veel gegeten hadden. Het was een verplichting en bijna nooit een manier om ons goed of sterker te voelen in ons lichaam.
Als dat jarenlang je relatie met sporten is, dan is het niet verwonderlijk dat je er na een tijdje helemaal niks meer van wilt weten. Zeker als je dan ook nog eens slechte ervaringen hebt door mensen die je aanstaren of ruimtes die niet toegankelijk zijn voor dikke mensen.
Onze dieetcultuur loslaten
Herken je dat? Dan is er gelukkig goed nieuws: het is echt mogelijk om opnieuw te leren bewegen op een manier die fijn voelt. Dat vraagt meestal wat tijd, maar het kan wel. En het eerste wat je moet doen, is alles rond sporten en bewegen los te koppelen van onze dieetcultuur.
Onze maatschappij heeft ons wijsgemaakt dat je moet afzien en zweten om je gezondheid te verbeteren, zeker als je dik bent. Je kent die ideeën wel: pijn is een teken dat het werkt, geen dagen overslaan want dat is het begin van het einde, je moet een tandje bijsteken als je niet afvalt, en meer van die zever.
Maar dat zijn leugens. Fysieke activiteit is goed voor je en fysieke activiteit staat gelijk aan elke vorm van beweging. Ook als je er niet door afvalt, heeft het nog altijd een positieve invloed.
Het traditionele idee dat we hebben van sporten (zoals voetballen en fitnessen) mag je dus loslaten. In plaats daarvan helpt het je waarschijnlijk meer om te denken aan bewegen: met de hond wandelen, buiten spelen met je kinderen, of tuinieren – al deze vormen van beweging zijn goed voor je gezondheid en welzijn.

Meer plezier
Het lijkt misschien een minimale verandering om in je hoofd van sport naar beweging te gaan, maar zo’n klein verschil in taal kan echt helpen om weer met plezier te leren bewegen.
Denk er ook aan dat plezier voor iedereen iets anders betekent. Het kan bijvoorbeeld dat je een goeie zweetsessie net heel fijn vindt en dus graag fitnesst of volleybal speelt. Dat is uiteraard helemaal prima. Maar als die dingen niet zo bij je passen, dan vraag je je misschien af hoe je iets kan vinden waar jij plezier aan kan beleven.
Om een manier van bewegen te vinden die jou plezier geeft, kan je terugdenken aan wat je vroeger als kind leuk vond. Rolschaatsen? Toeren uithalen op het klimrek? Tikkertje spelen? Sommige dingen kan je gewoon opnieuw oppikken (rolschaatsen bijvoorbeeld) en van andere dingen kan je met een beetje verbeelding wel een volwassen versie bedenken (muurklimmen of zo).
Zoek zeker ook eens op sociale media naar dikke mensen die bewegen en dan kom je dingen tegen waar je misschien nooit aan gedacht hebt (schoonspringen) of durfde denken (balletdansen).
Valkuil
Voor veel dikke mensen is het een bevrijding als ze leren om weer met plezier te bewegen en zich goed te voelen in hun lichaam. Maar we willen hier ook altijd een kanttekening bij maken:
Bewegen is geen verplichting. Als jij om welke reden dan ook niet kan of wilt bewegen, dan is dat helemaal ok.
Op dezelfde manier is het ook ok als je wel beweegt, maar niet per se voor je plezier. Als je iets doet omdat je weet dat het goed is voor je, maar het nu ook niet je meest favoriete bezigheid is, dan is dat op geen enkele manier minderwaardig.
Jij bepaalt wat er bij je past en daar heeft zich verder niemand anders mee te bemoeien. Jouw leven, jouw regels.
Andere blogartikelen
Wat ‘experts’ niet snappen over gewichtsstigma
Gewichtsstigma is een probleem in onze maatschappij. Wij strijden actief om dit te veranderen en ook ‘obesitasexperts’ willen dat stigma stoppen. Alleen zorgen de oplossingen van de ‘experts’ voor nog meer stigma, hoewel ze dat zelf niet zien. (Het is een lang...
Calorieën in, calorieën uit: niet zo simpel als het lijkt
Afvallen is een kwestie van meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Heel simpel, zo lijkt iedereen te weten. Maar dat is natuurlijk alleen maar de theorie. In de praktijk zit het allemaal wat anders in elkaar ...Eenvoudige wiskundeHet concept van calorieën in /...
Waarom de woorden ‘overgewicht’ en ‘obesitas’ problematisch zijn
Voor ons hangen er geen vooroordelen meer vast aan het woord 'dik'. Wij gebruiken het daarom overal: op onze website, sociale media en in presentaties die we geven. Wij pleiten er ook voor dat andere mensen 'dik' gebruiken, bijvoorbeeld in de media. Hoe vaker het...