MEDISCHE ZORGVERLENERS

Hoe word je een betere zorgverlener voor dikke patiënten?

Een dikke persoon in een gestreept T-shirt zit voor een dokter in een witte jas die een stethoscoop op de borstkas van de patiënt houdt.

“Mijn diagnose type 1 diabetes werd compleet gemist omdat de dokter m’n plotse gewichtsverlies als iets positief zag in plaats van een symptoom. Hierdoor liep ik maandenlang onbehandeld rond.”

“Ik was te zwaar voor de gewichtslimiet van de weegschaal van de dokter, dus zeiden ze dat ik me moest laten weten op een industriële goederenweegschaal. Ik voelde me echt vernederd.”

“Halverwege een invasief onderzoek raadde de gynaecoloog aan om een gastric bypass te overwegen, zonder iets te vragen over mijn levensstijl. Ik durf al zes jaar niet meer te gaan.”

Jammer genoeg zijn dit echte verhalen van dikke patiënten. De vooroordelen die er bestaan over dikke mensen komen onbewust ook tot uiting in de gezondheidszorg. Daar willen we met Dik Voor Mekaar iets aan veranderen, in samenwerking met zorgverleners die willen bijdragen aan een betere zorg voor alle lichamen.

Hoe kan Dik Voor Mekaar jou helpen?

Als ervaringsdeskundigen met kennis van wetenschappelijk onderzoek, kunnen wij medische zorgverleners helpen om gewichtsinclusieve zorg aan te bieden. Dat doen we aan de hand van lezingen, workshops, artikelen voor vakbladen en meer.

Enkele mogelijke onderwerpen:

– Wat is de impact van stigma in de zorg?

– Hoe spreek je met jouw dikke patiënten over gewicht?

– Hoe leidt minder focus op gewicht tot betere gezondheidszorg?

– Wat kan je doen zodat dikke patiënten zich welkom en veilig voelen in jouw praktijk?

Op een lichte houten tafel ligt een toetsenbord met daaronder een pen en een klembord met een stethoscopp erbovenop.

Meer weten?

Heb je interesse in ons aanbod of heb je zelf een idee voor een mogelijke samenwerking? Dan horen we graag van je!

Stuur ons gerust een e-mail via info@dikvoormekaar.be en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.