Dieetcultuur
Een dieetcultuur is een cultuur waarin er heel veel waarde wordt gehecht aan je gewicht en lichaamsvorm, waarin een dun lichaam als ‘beter’ wordt gezien en waarin iedereen wordt aangemoedigd om te streven naar een sociaal wenselijk lichaam en/of gewicht.
Je zou denken dat dit een recent fenomeen is, uitgevonden door onze huidige (sociale) media, maar onze dieetcultuur bestaat al heel lang en heeft haar wortels in seksisme en racisme. In de jaren 1800, nog voordat dokters preekten over de gezondheidsrisico’s van dik zijn, zat de slavenhandel op een hoogtepunt en werden vooral witte vrouwen aangemoedigd om te diëten, zodat ze hun witte superioriteit konden tonen tegenover Zwarte vrouwen.
De meeste mensen weten niets over deze oorsprong en ondertussen heerst de dieetcultuur op veel plaatsen over de hele wereld. Het is overal aanwezig, waardoor het heel moeilijk te herkennen is en nog moeilijker om er afscheid van te nemen. Het is inmiddels dan ook een miljardenindustrie.
Een dieetcultuur is schadelijk, omdat het ons laat geloven dat we de volledige controle hebben over ons lichaam, dat we het kunnen kneden en vormen tot eender welk schoonheidsideaal dat op dat moment trending is. Er wordt ons aangeleerd dat je het perfecte lichaam kan creëren als je maar genoeg wilskracht hebt.
Die boodschap zorgt ervoor dat sommige lichamen als superieur gezien worden en andere lichamen als minderwaardig beschouwd worden. Dit ideaalbeeld zorgt ervoor dat we ons huidige lichaam haten en het ‘perfecte’ lichaam najagen. Alleen is dat voor de meeste mensen niet bereikbaar en verspillen we zo onze tijd, ons geld en onze energie.
We leven op dit moment in een cultuur waarin diëten, calorieën tellen en overmatig sporten als normaal gezien wordt. Kinderen krijgen al van heel jonge leeftijd te horen dat het slecht is om dik te zijn, niet alleen van hun ouders, familie en dokters, maar ook op sociale media, tv en op school.