Gewichtsneutraal

De term ‘gewichtsneutraal’ wordt vooral gebruikt in de gezondheidszorg en betekent dat zorgverleners tijdens een behandeling verder kijken dan het gewicht van hun patiënten. Denk hierbij aan dokters, kinesisten en diëtisten, maar ook fitnesstrainers kunnen gewichtsneutraal werken met hun cliënten.

Iemand die gewichtsneutraal werkt, focust zich niet op het cijfer op de weegschaal en erkent dat verschillende factoren een invloed kunnen hebben op de gezondheid en het welzijn van een persoon: genen, inkomen, opvoeding, toegang tot gezondheidszorg, sociale contacten, etc.

Dat is het tegenovergestelde van de huidige situatie waarbij gezondheid vaak bekeken wordt door de lens van de BMI-schaal. Een hoger gewicht wordt gezien als de belangrijkste factor voor bepaalde aandoeningen en afvallen als oplossing voor alle gezondheidsrisico’s.

Die aanpak zorgt ervoor dat dikke mensen niet altijd de behandeling krijgen die ze nodig hebben en leidt tot gewichtsdiscriminatie in de zorg. Bovendien weten we uit onderzoek ook dat diëten niet werkt op lange termijn voor de meerderheid van de mensen die ermee beginnen, dat jojoën een negatieve invloed kan hebben op je gezondheid en welzijn, dat gezonde gewoontes bijdragen aan je gezondheid ongeacht je gewicht en dat stigma (zoals continu te horen krijgen dat je lichaam een probleem is dat opgelost moet worden) je gezondheid negatief kan beïnvloeden.

Een gewichtsneutrale aanpak die steeds meer bekend geraakt, is Health At Every Size.