Overgewicht

Het woord ‘overgewicht’ wordt vooral gebruikt als een medische term. Het is een categorie van de BMI-index, die bepaalt of iemand een ‘gezond gewicht’ heeft of niet. Als je BMI boven een bepaalde waarde zit, val je automatisch in de ongezonde categorie. Zeker als je ‘obesitas’ hebt, want dat wordt door verschillende organisaties als een ziekte geklasseerd.

Door de woorden ‘overgewicht’ en ‘obesitas’ te gebruiken, laat je dikke mensen alleen maar bestaan binnen een medische context: een dik lichaam is een gezondheidsprobleem dat opgelost moet worden.

Daarnaast is de BMI ook op andere vlakken problematisch: het impliceert dat gewicht de belangrijkste factor is in je gezondheid en het wordt gebruikt om dikke mensen te discrimineren. Door de woorden ‘overgewicht’ en ‘obesitas’ te blijven gebruiken, hou je de vooroordelen over dikke mensen in stand.

De BMI is heel stigmatiserend en de termen ‘overgewicht’ en ‘obesitas’ die daarbij horen, zijn dus absoluut geen neutrale term. Bij Dik Voor Mekaar gebruiken we deze woorden dan ook liever niet. Als we het ergens schrijven, is dat altijd op een kritische manier en zetten we het tussen aanhalingstekens, zodat het duidelijk is dat wij deze term niet onderschrijven.