Vetfobie

Vetfobie is de afkeer of haat voor dikke mensen.

Er wordt weleens gezegd dat vetfobie niet bestaat, omdat de angst (fobie) voor vet niet echt is. Toch lijkt het dat mensen wel degelijk bang zijn om dik te worden, omdat er heel wat vooroordelen aan het woord ‘dik’ vasthangen. We weten goed genoeg dat dikke mensen in onze maatschappij minderwaardig zijn aan niet-dikke mensen, dus een ‘angst voor vet’ is dan niet zo vergezocht.  

Maar ook als die angst voor vet niet letterlijk bestaat, heeft het woord ‘fobie’ een betekenis buiten een medische context. Homofobie en islamofobie bijvoorbeeld gaan ook niet letterlijk over de angst voor homo’s of de islam. In deze gevallen kan het woord vanuit een maatschappelijke, sociologische of politieke invalshoek bekeken worden en duidt het op een afkeer of haat tegen bepaalde groepen van mensen.

Steeds meer mensen pleiten ervoor om het woord ‘haat’ te gebruiken, omdat ‘fobie’ die felle afkeer niet duidelijk genoeg overbrengt. In plaats van ‘homofobie’ en ‘vetfobie’ zeggen ‘homohaat’ en ‘vethaat’ dus veel duidelijker waar het om draait.